LEIPÄÄ JA KALAA

Pitkän tauon jälkeen naputtelen muutaman ajatuksen tähän blogi-palstalle.
 
Nimestäni huolimatta en harrasta kalastamista. Useana kesänä olen vuokramökillämme päässyt jo niin pitkälle, että ryhdyin kastematojen kaivamisen aloittamisen harkitsemisen suunnitteluun. Mutta toistaiseksi aie jäi vaiheeseen. Tietysti toivon olevani edes jonkinlainen ihmisten kalastaja.

Lue lisää: Todella ison kalan kimpussa

Koska monet ovat ryhtyneet työhön ja laatineet kertomuksia niistä asioista, jotka meidän keskuudessamme ovat toteutuneet, olen minäkin päättänyt palata sorvin ääreen ja aloittaa uudelleen Leipää ja kalaa -ohjelmani. Tosin en aio kertoa vain keskuudessamme tapahtuneesta – kyllä niistäkin – vaan ennemminkin kaksituhatta ja jopa kolmetuhatta vuotta sitten ihmisille sattuneista pienistä ja vähän suuremmistakin tapahtumista. Tuttuun tapaani etsin ehtymättömästä Sanan aarteistosta vanhaa ja uutta, ihmettelen sitä, sanoitan mahdollisimman selkeälle suomenkielelle, joskus saattaa Oulun murre välähtää yleiskielen taustalla, erittäin harvoin jopa turkulainen intonaatio.  En aio silti jäädä vain muistelemaan menneitä, vaan totta kai on tarkoitus soveltaa muuttumatonta Herran sanaa tämän hetken elämään ja arjen kiemuroihin, ja pikkaisen liittyä myös ympärillä tapahtuvaan kauniin ja kaoottisen maailman menoon.

Lue lisää: Palaan Dein taajuuksille maanantaina

Toimittajaystäväni Tommy Rusanen sai editoiduksi vuoden 2008 puheitani. Ne löytyvät ohjelma-arkistosta. Ne ovat siis uusia, vaikka ovatkin kuusi vuotta vanhoja. Kun katselin niiden otsikoita ja tekstejä, huomasin että sieltä löytyy paljon edelleen ajankohtaista asiaa ja ennen kaikkea ajatonta Sanan rukiista evästä. Sen ravitseva vaikutus ei vähene, se reikäleipä ei nimittäin homehdu eikä kuivu. Niinpä, avaa ohjelma-arkisto vuoden 2008 kohdalta, paina nappia ja rupea kuulolle!

Lue lisää: Herra, opeta meitä laskemaan päivämme oikein, että saisimme viisaan sydämen

Kun avasin alkukesällä nämä kotisivuni, luulin yhtä ja toista. Ajattelin muun muassa kirjoittaa blogia, vähintään kerran kuussa. Olenkin pannut sanoja peräkkäin, jopa ahkerasti, mutta en tälle sivulle vaan neljännen kirjani liuskoille.

Nyt olen siis palannut.

Kerron innostavasta hankkeesta, jossa saan olla mukana. Vuosi sitten päätettiin vapaasti kootulla porukalla järjestää Varsinais-Suomen Mediamissio. Rukoukset aktivoituivat, palavereja pidettiin ja maaliskuun alussa oli mukana noin kuusikymmentä seurakuntaa ja kristillistä järjestöä toteuttamassa Mahdollisuus Muutokseen - kampanjaa. Se on mielestäni Jumalan ihme näillä hengellisesti jähmeillä seuduilla.

Lue lisää: Jumala siunatkoon teidän seurakuntaanne enemmän kuin meidän!

Tartun vaikeaan aiheeseen, väkivaltaan. Monet ovat ottaneet kantaa ja analysoineet vihan ja tappamisen syitä. Kysyn itseltäni, pitääkö minunkin työntää lusikkani tähän kitkerään soppaan. Vastaus: näin näyttää tapahtuvan.

Miksi perheenisä tappaa vaimonsa ja lapsensa, miksi nuorimies ampuu silmittömästi tuntemattomia Suomessa tai Norjassa? Kun luen psykologien, psykiatrien ja muiden vakavasti asiaan paneutuneiden kommentteja, löydän niistä paljon merkittäviä näkökohtia. Arvostan tätä ihmistuntemuksen viisautta, vaikka se onkin aina vajavaista. Kuten tämä blogikin.

Lue lisää: Raamattuko auttaisi väkivaltaisia

Avaan nämä elämäni ensimmäiset verkkosivuni tällä blogilla. Tervetuloa kiinteämmin tai höllemmin seuraamaan ajatuksieni kiertoratoja ja kuuntelemaan Leipää ja kalaa -ohjelmiani! Oloneuvoksen on hyvä aloittaa kiikusta, asumme nimittäin vaimoni Marjan kanssa Runosmäen Kiikussa. Kuusikymmentäkuusivuotiaana on tärkeää löytää sopiva levon ja liikkeen rytmi. Kiikusta on siis sopivaa välillä lähteä ja sitten taas palata takaisin kiikkuun, myös isoisän sata vuotta vanhaan keinutuoliin nokosille.

Mutta tosiaan, kun on liikkeellä, kuulee ja näkee kaikenlaista. Kaupassa sattui silmään kaksi iltapäivälehden otsikkoa. Katri Helena, tämä suomenvalkoinen ikätoverini, josta usein kysytään, että onko oikein sukua, niin vastaan että sehän oli pelkkä oja, minä olen sentään joki. No, hän sai kuulemma viestejä kuolleelta pojaltaan ja parin päivän perästä uusi otsikko: Katri Hoon jakama kokemus rohkaisi monia suomalaisia kertomaan omia vastaavia viestejään ja kokemuksiaan.

Lue lisää: Leipää ja kalaa - olkaa hyvä!